top of page
Zoeken
  • Jeannette Fotografie

HDR fotografie

Bijgewerkt op: 6 feb. 2021

Wat een miezerige dag is het vandaag, geen weer om het bos of de stad in te gaan met je camera, tenminste dat vind ik en mijn Canon ook. Tja en wat doe je dan, geprobeerd om met Ans een datum te kunnen prikken voor een weekendje weg, we willen namelijk naar de Amsterdamse Waterleiding duinen, maar dit is nog niet gelukt we wachten even de aanbiedingen van volgend weekend af. Ik zeg maar zo nieuwe ronde nieuwe kansen maar gaan dat doen we we weten alleen nog niet precies wanneer.

Oké maar met dat gezoek op internet naar hotels is mijn dag nog niet mee gevuld. Wat ga ik doen ...... oké wat oudere foto's even opnieuw door Lightroom halen. Ik heb mezelf weer wat nieuwe technieken de baas gemaakt en die kan ik mooi uitproberen op wat oudere foto's waarbij ik die technieken nog niet heb toegepast. Tijdens het zoeken kwam ik mijn HDR ( High dynamic range ) foto's tegen. oké ik kan hier wel wat over schijven voor de geïnteresseerden onder mijn lezers. Oke eerst maar de foto bij elkaar zoeken die ik wil gebruiken en daar kom ik ook nog foto's tegen waarbij ik de Stacking techniek gebruikt heb maar daarover een andere keer meer.


Even wat lesmateriaal over HDR foto's:

HDR is de afkorting van High Dynamic Range, in het Nederlands vertaald: hoog dynamisch bereik. Fotografen gebruiken dit begrip als het gaat over het overbruggen van (te) grote tegenstellingen tussen licht en donker in een foto. In de praktijk wordt het begrip vaak gebruikt voor het proces van samenvoegen van meerdere verschillend belichte foto’s tot een nieuw beeld. Wat je doet is 7 foto's maken met een verschillende sluitertijd. van overbelicht tot onderbelicht want door de foto's in Lichtroom samen te voegen komt de belichting precies tot zijn recht. Foto's die s'avonds zijn gemaakt bevatten vaak schaduwkanten bv in een gebouw zoals in de eerste foto van De Waag in Deventer die je hieronder ziet. Maar doordat je overbelichte foto's heb gemaakt compenseert zich dat met de onderbelichte en heb je een perfectie belichting en is er wel wat schaduw maar niet zo veel zodat je niets kunt zien. Het is wel van belang dat je de camera tijdens het fotograferen precies op dezelfde stand laat staan en deze niet beweegt dus afdrukken met een afstandbediening is dan ook zeer aan te raden.


Je moet er wel even de tijd voor nemen maar dan heb je ook wat. Enjoy en laat gerust een reactie achter, even registreren met je email of via facebook en de volgende keer dat ik iets post krijg je automatisch bericht.28 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page