top of page
Zoeken
  • Jeannette Fotografie

Ans en Ik en Ik en Ans,

Het begon als een onschuldig bericht maar mijn hemel waar ben ik aan begonnen. Nee hoor Ans ik ben heel blij dat ik je heb leren kennen.


13 maart zie ik een bericht van Ans Smeenk, geen idee wie die vrouw is, op facebook. Ze had een rondwandeling gemaakt door het pittoreske Borculo en foto's gemaakt. Ik dacht wat leuk ik zal haar eens een bericht via messenger sturen dat, wanneer ze weer een keer gaat wandelen waar dan ook, dat ik wel mee wil. Ik was al een tijdje op zoek naar een fotomaatje die bij mij in de buurt woont, een auto heeft, de kinderen groot heeft, een camera heeft, humor heeft, gezellig is, soms ook zo gek als een deur is en vooral zin heeft om op pad te gaan met de camera. Nou daar is ze dan Ans!, of zoals ik haar nu noem Juffrouw Vonk. En dat Juffrouw Vonk komt omdat ze van alles weet van de natuur, ze ziet de loopgangen van de herten of de omgewoelde aarde van de zwijnen, ze ziet afgekapte takken in de struiken, ze roert in de poep kijken om te kijken of het van een bijzonder dier is, ze kent vele vogels en vlinders en ze ziet dingen die er niet zijn..... Ze blijkt ook nog eens dichtbij mij te wonen namelijk hemelsbreed ca 250 meter, ik kan net de schoonsteen niet zien roken bij haar.


Ons eerst uitje, ieder in eigen auto vanwege de corona maatregelen, rijden we naar het Zwillbrock, we wandelen er wat rond maken foto's en vertellen onze ervaringen en interesses. Nou of die overeenkomen of niet, we houden van avondfotografie, dierenfotografie, wilde dierenfotografie, macrofotografie en voor dag en dauw fotografie, verder houden we van ouwehoeren, sterke verhalen en gezelligheid. We hebben de kinderen uit de luiers dus daar hoeven we niet voor thuis te blijven willen graag wandelen en onderweg koffiedrinken. Nou wat willen we nog meer.

Na ons uitje naar Zwillbrock volgen er al snel meer uitjes namelijk een rondje door Borculo, langs de Berkel of samen tussen de hooglanders op Erve Giegink.

Onze fantasie slaat menig maal op hol als we rond lopen, we hebben het over Slangen, Olifanten, Hyena's en ander wilde dieren die we graag zouden fotograferen. Misschien gewoon een keer naar de dierentuin gaan? In het Haaksbergerveen worden onze gebeden verhoord en komen we oog in oog te staan met de enige giftige adder in Nederland, door het dolle heen staan we daar, dan zijn we bij Beekvliet waar we de IJsvogel hebben gezien maar nog niet hebben kunnen vastleggen. We lopen richting het ooievaarsnest en zien 5 ooievaars aankomen vliegen en 2 ooievaars vliegen richting het nest. Eerst neemt het vrouwtje plaats en die begint te klepperen met de snavel en dan komt het mannetje bij haar in het nest en kunnen we het hele paringsritueel vastleggen. Ik ga meteen een staatslot kopen wat een geluk om op het het juist moment op de juiste plaats te zijn. Als we de volgende keer weer samen op pad gaan bezoeken we het Needse Achterveld en op de terug weg ergens in Neede aangaan komen we om van de schrik als we de groene boomkikker vinden, deze is beschermd dus de locatie blijft geheim. Naar Halle, want Ans weet daar een boomhut te vinden, zit het ons weer mee, opkomende zon met nevel over het land. Tijdens onze reis van Borculo naar Halle klinkt het regelmatig "Oh en AH" in de auto "kijk daar dan". Goed na 2 stops en dit waren geen sanitaire stops, bereiken we Halle. Ook daar is het een sprookje tot nu toe vond ik dit het mooiste wat we tot nu toe hebben meegemaakt. Het was zo idyllisch zo puur zo mooi. Goed van Halle gaan we, natuurlijk op een andere dag, naar het Wooldse Ven dit was met regen dus wat minder, verder hebben we hebben de Needse Berg beklommen althans de uitkijktoren terwijl er een mooie wolken lucht was. De Veluwe wordt voor het eerst bezocht bij de Elsberg waar we onze eerste Zwijnen tegenkomen, daarna de Rhedenseschaapskudde met onze Brabantse Ans, het Leuvenumsebos met weer een Zwijn en de woestijn, Stelkampveld met de mooie orchideeën, we zijn samen een keer bij de paramotorvliegers geweest in Stokkum, we mochten bij Beekvliet in een hoogwerker van Geert kijken of er jongen in het nest zaten bij de ooievaars, helaas was dit niet het geval dus hebben we mooie foto's gemaakt van de Berkel, in Eibergen hebben we zwanen gefotografeerd, we hebben Landgoed Velhorst en Ampsen bezocht. In de vroege ochtend met Jakko door de bossen van Groenendaal, de hoge Veluwe in op zoek naar Hubertus en tot slot die die dag naar het Aardhuis op zoek naar het vliegen hert. Op het Hagenbeek zien we de zon ondergaan en spotten we een ree, het kommiezenpad met de vele insecten en velden met orchideeën en tot slot als ik dit schrijf hebben we een leuke wandeling gemaakt in de buurt van Markelo en heb ik van Ans een fluitje gekregen. Dat is voor als wij als vrouwen in nood komen, heel lief en gelijk aan de camera gemaakt. Helaas bleek na de wandeling dat het fluitje zijn eigen weg al had genomen in het bos. Op zoek naar een nieuwe dan maar.


We kennen elkaar nu 108 dagen en kijk wat we al hebben meegemaakt, hebben gezien, hebben vastgelegd, en hebben gelachen.

Juffrouw Vonk het is me een waar genoegen dat ik je heb leren kennen en ik hoop dat we nog vele mooie dingen gaan beleven. Met binnenkort een weekendje weg die in de planning staat, en oh ja de vogelhut, roofvogels in Lunteren, avondfotografie in Deventer, de Brabantse bossen bij onze Brabantse Ans en tot slot de Amsterdamse Waterleidingduinen op ons bucket list. En dit lijstje zal wel weer aangevuld worden met nog meer ideeën en uitdagingen.94 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page